فهرست مطالب

علوم انسانی - پیاپی 54 (تابستان 1384)

فصلنامه علوم انسانی
پیاپی 54 (تابستان 1384)

  • 168 صفحه، بهای روی جلد: 5,000ريال
  • تاریخ انتشار: 1384/07/10
  • تعداد عناوین: 7
|
  • دوگانگی زبان خانه و آموزشگاه در ایران: نمود زمینه های پیامدهای در «پرلز»
    منصور علی حمیدی صفحه 1
    ایران سرزمین نیاکانی گروه های فرهنگی / زبانی چندی است که به زبان های اردو، بلوچی، کردی، عربی و... گویش می کنند. ولی زبان رسمی آموزشگاه ها فارسی، یا زبان گروه پیشینه شمار (اکثریت) است، که زمینه ساز دشواری دو گانگی زبان خانه و آموزشگاه برای هزاران هزار کودکی می شود که زبان ماردی شان فارسی نیست. میزان در پایه مانی (مردودی) در میان این گروه ها بیشتر از گروه فارسی زبان است، همان گونه که در میزان آموزش گریزی (ترک تحصیل) هم آنها بر این گروه فزونی دارند. در راستای بازشناخت این دشواری، وزارت آموزش و پرورش کشور یک دوره آماده سازی یک ماهه برای کودکانی که زبان ماری شان فارسی نیست، برنامه ریزی کرده است که درست یک ماه پیش از آغاز پایه یکم برگزار می شود. افزون بر این در برخی از استانها دوره های یک ساله پیش دبستانی برگزار می شود که بی آن هیچ گونه برنامه ویژه ای برای نافارسی زبانان داشته باشند پذیرایی هر دو گروه می شوند.
    آماج پژوهشی کنونی این است که نیاز به پرداختن به این دشواری را برجسته کند و پی جوی راه کاری بخردانه برای از میان برداشتن آن از راه یکی از گونه های آموزش دو زبانه شود. تنها شمار چشم گیر دانش آموزانی که دچار این دشواری هستند، و پیامدهای زیان بار آن که گریبان گیر دانش آموزان دیگر زبان هستند، نشان دهنده ارزندگی آموزشی برای پرداختن به این دشواری است. از این رو دیدگاه سازایی گری پادآمیزانه (دیلکتیک کانستراکتیویزم) و پیشینه پژوهشی آموزش دو زبانه چارچوب نظریه پژوهش کنونی را پدید می آورند که در آن با به کارگیری داده های گردآوری شده با پرسش نامه دانش آموزی در «بررسی جهانی پیشرفت در خواندن» (پرلز) وابستگی گوناگونی در ارزه های خواندن به میزان هم سایی (تماس) با -زبان فارسی نشان داده می شود. چنین گوناگونی در ارزه های خواندن همراه با جایگاه بسیار پایین دانش آموزان ایرانی در این بررسی جهانی گویای نیاز به بازنگری بنیادی در سامانه آموزشی کشور و گشایش گره های شناسایی شده (دو گانگی زبان خانه و آموزشگاه) است.
    کلیدواژگان: دو زبانگی، خواندن، سازایی گرایی، ایران
  • کریپکی و گذر از اسم خاص به ذات فردی
    محمد صادق زاهدی صفحه 15
    مساله نحوه عدالت اسم های خاص بر مدلولشان بحثی است که به فلسفه زبان مربوط می شود. اما این که اشیا دارای ذات فردی هستند یا خیر مساله ای در حوزه متافیزیک می باشد. کریپکی با نقد نظریات پیشین درباره نحوه دلالت اسامی خاص بر مدلولشان و طرح نظریه ای جدید که به نظریه علمی دلالت مشهور شده است. اسم های خاص را دال ثابت می داند. دال ثابت بودن اسم های خاص به معنای آن است که مدلول آنها در همه جهان های ممکن ثابت است. این بدان معناست که در هر مدلول عنصری هست که در حالات مختلف ثابت می باشد. چنین سخنی تعبیر دیگری از وجود ذات فردی برای اشیا است. در نظریه کریپکی پیوند مسایل مربوط به فلسفه زبان زبان و متافیزیک به روشنی نشان داده شده است.
    کلیدواژگان: اسم خاص، نظریه دلالت، ذات فردی، دال ثابت، جهان های ممکن
  • بررسی لفظ خاص و عام از دیدگاه معنی شناسی منطقی
    کوروش صفوی صفحه 55
    مقاله حاضر با هدف بررسی و نقد آرای فیلسوفان زبان و معنی شناسان منطقی درباره الفاظ خاص و عام نگاشته شده است. برای دست یابی به این مهم، ابتدا به معرفی لفظ خاص و مساله تحلیل چنین لفظی در معنی شناسی منطقی پرداخته خواهد شد و سپس از همان روش برای معرفی و بررسی لفظ عام بهره گرفته خواهد شد تا از این طریق صحت و سقم آرای فیلسوفان زبان و معنی شناسان منطقی از منظر معنی شناسی زبانی معلوم گردد.
  • نگاهی به تاریخچه آموزش انشا و انواع آن در مناطق آلمانی زبان
    مبصر صفحه 75
    با بررسی سیر تحول آموزش انشا در مناطق آلمانی زبان به سه روش عمده بر می خوریم: روش تقلیدی، روش بازسازی و روش تولیدی روش تقلیدی، روش حاکم بر مدارس لاتین در قرون وسطی بود. در این روش هیچ امکانی برای خلاقیت ها و نظریات فردی فراگیران وجود نداشت. آنها تنها از روی نمونه هایی که از قبل در مورد موضوعات مختلف نوشته شده بود رونویسی می کردند. از قرن هفدهم به بعد زبان آلمانی به تدریج جای زبان لاتین را در مراکز آموزشی گرفت و به دنبال آن روش تقلیدی نیز جای خود را به روش تازه ای داد که روش بازسازی نامیده شد...
    کلیدواژگان: زبان آلمانی، روش های آموزش انشا، زمینه های اجتماعی - تاریخی